Wie ben ik?

Tiertsje Smink

Mijn naam is Tiertsje Smink en ik ben 33 jaar oud. Samen met mijn man Sytse en onze twee kinderen woon ik al 10 jaar op één van de mooiste plekjes van Elahuizen. Vanuit onze boerderij hebben wij een prachtig uitzicht, namelijk direct op de Fluessen. Mijn man en ik hebben altijd de ambitie gehad om boer te worden. Na een zoektocht die zelfs naar Duitsland voerde, zijn we hier uiteindelijk neergestreken. 

 

In mijn vrije tijd ben ik graag buiten, achter bij de beesten. Vrije tijd en werk lopen op een boerenbedrijf altijd door elkaar. Er is hier veel te doen en ik ben echt de vliegende keep in het bedrijf.  

In principe red ik me met alle werkzaamheden: Van het rijden op de trekker tot het in goede banen leiden van een kalfje dat geboren wordt. De drukste periodes zijn toch wel het voorjaar en de zomer. Dan ben ik meer achter en minder binnen. Soms pak een ik rustmomentje in de vorm van Yoga.

Achtergrond

Na de studie SPH en tot de geboorte van mijn tweede kind heb ik, naast het werk op de boerderij, ook altijd buiten de deur gewerkt. In mijn laatste functie deed ik schoolmaatschappelijk werk. Ik was het vaste gezicht op diverse basisscholen in Friesland. Hier kreeg ik te maken met hulpvragen die meestal hun oorsprong in de thuissituatie hadden en ook tot uiting kwamen op school. Het schoolpersoneel schakelde mij in om contact met het kind en de ouders op te nemen om samen te proberen tot een oplossing te komen. Ik vroeg de ouders of er de behoefte was om met een extern iemand contact te hebben over de situatie. 

 

In mijn werk verwees ik heel vaak kinderen en jongeren naar kinder- en jongerencoaches. Ik zette het hulpverleningstraject in en liep dan zelf nog een tijdje mee. Daarna werd het door de coaches verder opgepakt. Toen al beklijfde me het gevoel dat ik ook graag bij het verdere traject betrokken wou blijven. Uit deze wens is de oprichting van ‘Kinder- en jongerencoach Tiertsje’ ontstaan.

Opleiding

Naast alle kennis en ervaring die ik tijdens mijn werk heb opgedaan, heb ik aan de Academie Voor Psychodynamica te Scherpenzeel de opleiding tot kinderen- en jongerencoach gevolgd. Hier leer je kinderen en jongeren te coachen die te maken hebben met sociale-, emotionele- of gedragsproblemen. Daarnaast leer je ook om het hele systeem rond het kind mee te nemen, want alles staat in verbinding met elkaar. Zo kun je in de coachingstrajecten ook de ouders/verzorgers optimaal begeleiden. Deze zienswijze spreekt mij enorm aan en mede daarom heb ik ook voor deze opleiding gekozen. De opleiding is SKJ geaccrediteerd (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd).


Een klein nieuwtje is dat ik in februari een vervolgstudie ga doen aan de Academie Voor Psychodynamica te Scherpenzeel. Deze is gericht op het werken met familiesystemen, want een kind kan niet los van het systeem waarin zich het bevindt kan worden gezien. Ik vind het zo mooi en krachtig om als coach systemisch te opereren en om aan de problemen van én oplossingen voor kinderen en jongeren te werken. 

 

Is je interesse gewekt en wil je meer informatie, of wil je je aanmelden? Dan kun je mij telefonisch of per email bereiken.